گزارش جلسه مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۳۰ کمیته صنفی – حقوقی انجمن ژئوتکنیک
اولین جلسه کمیته صنفی – حقوقی انجمن در پاییز ۱۴۰۳ در تاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۳۰ با حضور مدیران شرکتهای مرتبط و اعضای حقوقی انجمن تشکیل و بر اساس دیدگاههای شرکتکنندگان و دستور جلسه و برنامههای پیشبینیشده موارد زیر طرح و تصویب شد:
1- مقرر گردید نامه و گزارش اولیه اصلاح "آییننامه رتبهبندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران ژئوتکنیک" برای اعضای حقوقی ارسال شود تا مقدمات اجرای آن در انجمن و سپس در سازمان برنامه و بودجه فراهم گردد.
2- در خصوص راهاندازی "دایره حقوقی کمیته صنفی" پس از بحث بررسی اعضا (با حضور یک عضو میهمان با تخصص مهندس عمران و کارشناس حقوق) موارد زیر یادآوری، بررسی و تصویب گردید:
- ساختارهای مشابهی در دیگر تشکلها (نظیر سندیکای شرکتهای ساختمانی) موجود است که میتواند به عنوان الگو، بهرهبرداری شود.
- اساسا دایره حقوقی کمیته صنفی میتواند در 3 شاخه: الف) آموزشهای حقوقی، ب) مشاوره حقوقی و ج) داوری اختلافات، به اعضای خود خدمات ارایه نماید.
- کارگاههای آموزشی عمومی نظیر حقوق تجارت و یا تخصصی نظیر مسایل قراردادهای ژئوتکنیک، در همکاری با سندیکای پبیمانکاران، مرکز تحقیقات مسکن، کانون کارشناسان، مرکز وکلا، کارشناسان و مشاورین قوه قضاییه، واحد آموزش قوه قضاییه و ... میتوانند برگزار شوند. همچنین در اختلافات حقوقی اعضا با کارفرمایان یا دیگر ذیربطان پروژه، دایره حقوقی کمیته میتوانند در جایگاه مشاور حقوقی و یا داور حل اختلاف، ایفای نقش نماید.
- اساسا از آنجا که مطابق با قانون اساسی و قانون آیین دادرسی مدنی داوری و صلح دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی در هر مورد، موکول به تصویب هیأت وزیران است، در پروژهها با کارفرمای دولتی یا ناظر بر اموال عمومی و دولتی، دایره حقوقی صرفا میتواند به عنوان مشاور حقوقی اعضا ورود نماید. لیکن در پروژههای با کارفرمایان خصوصی یا مواردی که از شمول بودجه دولتی خارج است، منعی برای ایفای نقش دایره حقوقی در سمت داور نیز وجود ندارد.
- مطابق قانون آیین دادرسی مدنی، از آنجا که داوری قائم به شخص است و داوری سازمانی پیشبینی نشده است، لذا داور حتما باید شخص یا اشخاص حقیقی باشد. لیکن ارسال رای داور با امضای مسوولیتآور وی میتواند با نامه روکش انجمن ارسال شود که برای انجمن نیز، مسوولیتآور نخواهد بود.
- مقرر شد آقای مهندس حاتمی (میهمان و همکار حقوقی جلسه) نسبت به تدوین اولیه چارچوب پیشنهادی برای ایجاد و عملیاتیشدن دایره حقوقی کمیته صنفی با ملاحظات و کلیات زیر اقدام نماید:
الف – سرفصلهایی در سه حوزه آموزش، مشاوره و داوری، تدوین گردد.
ب – برای شناسایی افرادی برای هریک از سرفصلهای پیشبینی شده در بخشهای سهگانه فوق، فرآیندی تدوین شود تا بتوان از ظرفیتهای موجود در کانون کارشناسان، اعضای صاحب صلاحیت انجمن و ... بهره جست و گروه همکاران و اعضای دایره را شناسایی کرده، با آنها مصاحبه و انتخابشان نمود.
ج – پس از تشکیل دایره حقوقی به صورت فوق و پس از تدوین فرآیندها و دستوالعملهای لازم برای اجرای برنامههای دایره حقوقی، ضمن اطلاعرسانی مناسب به اعضای انجمن، ملزومات بهرهبرداری اعضا از خدمات دایره حقوقی فراهم گردد.
د – لازم است دایره حقوقی مسوولی داشته باشد که بایستی هیات مدیره انجمن ژئوتکنیک انتصاب وی را تایید و تصویب نمایند. فرآیند انتخاب و انتصاب مسوول دایره حقوقی کمیته در پیشنهاد آتی، ارایه گردد.